Ik geef toestemming voor het gebruik van cookies op deze pagina voor analyses, gepersonaliseerde content, en reclame- en webanalysediensten.
Meer informatie

Over rugpijn tijdens de zwangerschap

Over rugpijn tijdens de zwangerschap

Over rugpijn tijdens de zwangerschap – u bent niet de enige

Zwanger zijn houdt in dat u steeds een klein mensje bij u draagt. En dat 24 uur per dag, 7 dagen per week. En zelfs hoewel dat een lief en schattig mensje is, kan het toch een grote negatieve invloed hebben op uw dagelijkse activiteiten.1,2

Dat is niet alleen een uitdaging voor u zelf maar ook voor uw rug, die zich moet aanpassen aan een snel veranderend lichaam met een heel nieuw zwaartepunt.

Naar mate uw baby in uw buik steeds groter wordt, verandert de vorm van uw wervelkolom. Dat moet ook wel, want als uw wervelkolom zich niet aanpast, valt u op een gegeven moment gewoon om.2 Maar soms past de wervelkolom zich wat te gemakkelijk aan en ontstaat een houding met een holle rug wat uiteindelijk leidt tot pijn in de lage rug en het bekkengebied.

Relax!

Het is een vaak voorkomend probleem. Van alle zwangere vrouwen heeft 58% last van pijn in de rug en het bekken door de zwangerschap.3,4 Dus als u af en toe last hebt van lichte rugpijn, hoeft u zich geen zorgen te maken. U bent zeker niet de enige. Als de pijn aanhoudt of verandert in een matige of ernstige pijn, dan is het mogelijk tijd om een oplossing te gaan zoeken.4

Gelukkig zijn er diverse huismiddeltjes, therapeutische oplossingen of ortheses (orthopedische hulpmiddelen of ondersteuningen) die u kunt gebruiken om uw rug te verstevigen.

Wat u zeker niet moet doen, is er niets aan doen. Veel soorten rugpijn verdwijnen gewoon niet vanzelf. Als u er al een tijd last van hebt, moet u niet proberen af te wachten, want in veel gevallen kan dat het juist verergeren.

Wat u er precies aan moet doen, bepaalt u zelf in samenspraak met uw arts. Deze website biedt u basisinformatie, maar kan nooit de plaats innemen van een gesprek met een zorgverlener, of dat nu uw verloskundige, gynaecoloog of huisarts is.

1 Ho, SS et al. (2009). J Clin Nurs; 18(11), 1523-1532
2 Pennick, V & Liddle, Sd (2013). The Cochrane Library; 8.
3 Pierce, H et al. (2012). Nurs Res Pract; 387428.
4 Chan, YL et al. (2002). Clin Radiol; 57(12), 1109 –1112.